Een van de kostenposten waarop relatief eenvoudig bespaard kan worden, is het energieverbruik in huis. U zou kunnen overwegen om uw huidige ruiten te vervangen voor HR+-isolatieglas, u zou een extra isolatielaag onder uw dakbedekking aan kunnen brengen, enzovoorts. De makkelijkste manier om op de energiekosten te besparen, is door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Vaak hebben huishoudens al in geen jaren naar hun energiecontract gekeken, waardoor zij goedkoper uit zullen zijn als ze overstappen.

Een andere reden die energie vergelijken de moeite waard maakt, is het feit dat Nederlanders steeds duurzamer willen leven. Door voor groene stroom te kiezen, draagt u bij aan een beter klimaat. Een deel van uw betalingen wordt gebruikt om te investeren in duurzame, groene projecten. Denk aan het aanplanten van bomen, of het opbouwen van parken met zonnepanelen.

Aandachtspunten bij energie vergelijken op internet

Na het verlopen van uw vorige energiecontract, zal uw vaste tarief automatisch zijn omgezet in een variabel tarief. Energieleveranciers hebben een paar keer per jaar de mogelijkheid om het tarief aan te passen. Vaak blijkt het goedkoper te zijn om voor een vast tarief te kiezen. Hierbij komt u mogelijk ook nog in aanmerking voor de combinatie van een dag- en nachttarief. Dit is alleen mogelijk wanneer u een dubbele meter in huis heeft. Een dag- en nachttarief biedt u het voordeel dat u grote stroomverbruikers in de nacht kunt laten draaien. Denk aan de wasmachine en vaatwasser. Bij veel energieleveranciers krijgt u extra korting, wanneer u een contract voor meerdere jaren afsluit.

Groene en grijze energie vergelijken

Eerder werd al beschreven, dat u ook groene en grijze stroom met elkaar kunt vergelijken in online vergelijkingstools. Houd er hierbij rekening mee, dat groene stroom vaak minder groen is dan men op voorhand verwacht. U heeft immers maar een aansluiting in huis, waardoor u alsnog grijze stroom zal verbruiken. Een belangrijk verschil tussen groene en grijze energie is echter, dat een deel van uw betalingen wordt geïnvesteerd in duurzame projecten. Dit hoeven overigens geen projecten binnen Nederland te zijn. Het kan ook gaan om het aanplanten van nieuwe bomen in het tropisch regenwoud.