Werken als psycholoog; opleiding, competenties & skills

Werken als psycholoog; opleiding, competenties & skills

Het beroep psycholoog klinkt als muziek in de oren. Echter hebben veel mensen een totaal ander beeld bij het werk dan het in realiteit is. Dit komt vaak door films en series waarbij de patiënt op bezoek gaat bij de psycholoog en de psycholoog een aantal vragen stelt en vervolgens luistert naar de patiënt. In grote lijnen is dit ook zeker wat een psycholoog doet maar daar komen wel een aantal skills, competenties en een zeer lange en moeilijke studie bij kijken. Lees het allemaal in dit artikel en laat ons weten of je daarna nog geïnteresseerd bent om psycholoog te worden. 

Studies en opleidingen

Wat niet veel mensen weten is dat de vooropleiding van psychologie een ontzettend lang traject is. Hoewel er op het hbo wordt er een studie psychologie aangeboden, is het niet mogelijk om met deze studie een psycholoog te worden. Daarom moet er namelijk een universitaire opleiding gevolgd worden. Wel is het mogelijk om na het eerste jaar hbo met een propedeuse door te stromen naar de universiteit.

 

Na het volgen van een 3-jarige studie op de universiteit ben je er nog niet. Er moet namelijk nog een master opleiding gevolgd worden. Eenmaal na deze opleiding kun je ervoor kiezen om verder te studeren om een psycholoog te zijn die zelfstandige een diagnose stelt ook wel een BIG psycholoog. Wil je liever als GZ psycholoog aan de slag gaan dan is het niet per se nodig om BIG geregistreerd te staan. 

Deze competenties moet een psycholoog beschikken

Eenmaal na het volgen van alle opleidingen is het tijd om praktijkervaring op te doen. Zonder praktijkervaring wordt het lastig om skills en competentie te ontwikkelen waar een volwaardige psycholoog aan moet voldoen. De belangrijkste competenties zijn:

  • Luisteren
  • Samenwerken
  • Observeren
  • Analyseren

 

Daarnaast is het inlevingsvermogen ook zeer belangrijk. Want zonder inlevingsvermogen wordt het zeer lastig om een gesprek te voeren met een patiënt over zijn of haar problemen. 

admin

Reacties zijn gesloten.