Plagiaat checkers vergelijken, waar moet je op letten?

Plagiaat checkers vergelijken, waar moet je op letten?

Elke student kent het gevoel. Je bent klaar met je verslag en moet deze inleveren. Je weet haast zeker dat jouw docent jouw verslag door een plagiaat checker haalt. Het resultaat is vaak spannend omdat je soms onbewust plagiaat pleegt, zo pleegde zelfde de rector van de Uva per ongeluk plagiaat. Maar met de juiste plagiaat checker hoef je hier niet bang voor te zijn.

Wat is een plagiaat?

Bij het schrijven van je verslag maak je gebruik van bronnen. Er is vaak namelijk al soortgelijk onderzoek uitgevoerd. Aangezien je het wiel niet opnieuw uit wilt vinden, haal je dit onderzoek aan in je eigen verslag. Dit doe je door te citeren of te parafraseren en het vermelden van een bronvermelding.

Doe je dat niet, dan pleeg je plagiaat. De meest voorkomende vorm van plagiaat is het simpelweg kopiëren van een tekst van iemand anders zonder te vermelden dat deze tekst door iemand anders is geschreven.

Plagiaat checkers vergelijken

Als je zoekt op “Plagiaat checkers” dan kom je heel veel hits op Google tegen. Er zijn zowel betaalde als gratis checkers.

De gratis plagiaat checkers geven je vaak een erg oppervlakkig beeld van hoeveel plagiaat je hebt. Daarnaast hebben de gratis plagiaat checkers een kleinere database en laten dus niet al het plagiaat zien.

Betaalde plagiaat checkers zijn meestal beter dan de gratis versies. Maar het is nog steeds erg lastig om een goede te vinden. Scriptieoverzicht heeft een goed artikel gemaakt waar wordt uitgelegd waar je op moet letten bij het vinden van een goede plagiaat checker.

Wat doet een plagiaat checker eigenlijk?

Een plagiaat checker vergelijkt de tekst in jouw document met de teksten in een grote database. In deze grote database staat vaak het hele internet, boeken, publicaties, scripties en wetenschappelijk onderzoek. De grootte van die database is afhankelijk van welke plagiaat checker jouw universiteit gebruikt.

Als een gedeelte van jouw tekst overeenkomt met iets uit de grote database, dan spreek je van een overeenkomst en vaak ook plagiaat. Soms is een overeenkomst geen plagiaat omdat je een zin hebt gebruikt die ook vaak door andere wordt gebruikt. Of als je een andere auteur hebt geciteerd en bronvermelding hebt toegevoegd. Dan heb je een overeenkomst, maar geen plagiaat.

admin

Reacties zijn gesloten.