Het belang van informatiebeveiliging in de zorgsector

Het belang van informatiebeveiliging in de zorgsector

De zorgsector is een van de branches waar ontzettend veel gevoelige en persoonlijke gegevens in verzameld worden. Deze privacy gevoelige issues dienen met gepaste zorg en aandacht verwerkt te worden. In alle gevallen is het van essentieel belang dat deze gegevens niet onder ogen van derden komen. Als hier niet aan wordt voldaan kan dit zeer nadelig uitpakken voor diverse partijen. Informatiebeveiliging is altijd belangrijk, maar in een branche die zoveel gevoelige gegevens in het bezit heeft dient dit nog eens extra aandacht. Het is in Nederland bij wet verplicht om informatiebeveiliging toe te passen. Dit kan door middel van NEN 7510. Ben je op zoek naar meer informatie over beveiliging van informatie in de zorg? Hier kan je meer vinden.

Verschil met ISO27001

Een van de meest gestelde vragen over dit topic is het verschil van NEN 7510 en ISO27001. Er zit veel overlap tussen de twee, maar NEN 7510 is echter wel een aanvulling. Alle aspecten die zijn verwerkt in ISO27001 zijn hier namelijk ook in verwerkt, alleen zijn er tevens zorgspecifieke toepassingen hierin verwerkt. 

Zelf aan de slag

Alvorens je besluit om met een certificaat aan de slag te gaan, is het verstandig om zelf al een aantal stappen te ondernemen. Ga ten raden waar momenteel privacygevoelige informatie wordt gebruikt en waar de zwakke plekken op dit moment liggen. Vervolgens kun je hulp inschakelen van een expertise bureau om zo verbeteringen te implementeren en een bijpassend certificaat te behalen. Zo is het voor iedereen duidelijk dat er aan de standaarden met betrekking tot privacy worden voldaan. 

In andere branches

Niet alleen in de zorg wordt er zoveel waarde gehecht aan informatiebeveiliging. Ook in andere werkgebieden komt hier steeds meer focus op te liggen. Zo is er ISO 27001 voor informatiebeveiliging. Ook hierbij draait het om het beschermen van persoonsgegevens. Het gebrek hieraan kan enorme gevolgen hebben die door middel van het behalen van certificaten te voorkomen zijn. Er zijn in het verleden genoeg gevallen geweest waarbij persoonlijke gegevens toch op straat zijn beland en dit kan het einde van een bedrijf betekenen. 

admin

Reacties zijn gesloten.