Auto total-loss door schade? Dit moet je doen!

Auto total-loss door schade? Dit moet je doen!

Is jouw auto kapot gegaan door schade? Dan geeft dat vaak een bak met ellende, je moet veel regelen en mag hopen dat je verzekering geld uitkeert. Hoe de verzekering geld uitkeert hangt af van de manier waarop jij verzekerd bent. Als jij de schuldige bent bij een ongeluk en alleen maar WA verzekerd bent, dan zal de verzekering alleen maar geld uitkeren aan de tegenpartij. Jouw eigen medische kosten worden te allen tijde uitgekeerd. Wanneer jij All-risk verzekert bent, worden zowel jij als de tegenpartij betaald, dus de schade van zowel jouw auto als die van de tegenpartij wordt vergoed. Dit is dan ook de duurste manier van verzekeren. Check dus als eerste op wat voor manier jij verzekerd bent en geef vervolgens de schade op. Nadat je dit gedaan hebt moet je samen met de verzekering uitzoeken op wat voor manier jouw auto total-loss is.

Twee soorten total-loss

Er bestaan twee soorten total-loss. De eerste soort is technisch total-loss. Wanneer een auto technisch niet meer te maken is, spreken we van technisch total-loss. Het is dan niet meer mogelijk om de schade te herstellen, dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer het chassis zodanig vervormd is dat reparatie niet meer mogelijk is. De verzekering berekent in dit geval wat de dagwaarde van de auto voor het ongeluk was en keert dit bedrag aan jou uit. Je kunt dus nooit winst maken op een auto die technisch total-loss is, het kan zelfs zo zijn dat je er minder goed vanaf komt. Naast technisch total-loss is er ook nog economisch total-loss. In dit geval kan de auto repareert worden, maar is het verschil tussen de dag en restwaarde te groot. Het is dan financieel niet verantwoord om de schade te herstellen. Ook dan keert de verzekering op dezelfde wijze geld uit als bij een auto die technisch total-loss is.

Niet tevreden over je verzekering?

Wanneer jij niet tevreden bent over de bemiddeling van jouw verzekeraar kun je er voor kiezen over te stappen. Een autoverzekering vergelijken is dan raadzaam.

admin

Reacties zijn gesloten.